EduEdu.ro | Articole de ajutor în educație
  • Acasă
  • Afaceri
  • Curiozitati
  • Educație
  • Cultură
  • DIY
  • Life Hacks
  • Contact
  • Publică conținutul tău
Înapoi

Educația de gen: cum să îi învățăm pe copii să își depășească stereotipurile de gen și să respecte diversitatea ?

02.03.2023

Autor: LAURA ONOFREI

Timp de citire: 4 minute

Distribuie

Link-ul a fost copiat!

În ciuda eforturilor societății de a promova egalitatea de gen, stereotipurile și discriminarea de gen încă reprezintă o problematică a societății noastre , întrucât acestea sunt încă adânc înrădăcinate în cultura multor comunități . Una dintre consecințele acestor fenomene sociale este și faptul că ele sunt transmise viitorilor adulți încă din copilărie . Astfel , copiii sunt expuși la modelele de comportament stereotipice promovate de către mass-media și alte mijloace de publicitate , dar sunt influențați și de jucăriile , hainele și alte obiecte ce sunt „destinate” unui anumit gen, lucru care îi împiedică pe aceștia să se dezvolte armonios și să devină ce își doresc cu adevărat , nu doar niște urmări ale unor constructe sociale .

Prin urmare , ca părinți și educatori , este important să conștientizăm impactul acestor stereotipuri și să îi învățăm pe copii să își depășească arhetipurile bine delimitate și să îmbrățișeze și să respecte diversitatea .

Primul și cel mai important pas în a educa copilașii să depășească aceste norme sociale este prin a le depăși pe ale noastre , întrucât și noi am fost expuși de-a lungul timpului acestor idei , care din păcate sunt regăsite sub forma unor norme interiorizate de gen. Este important să înțelegem că băieții și fetele pot fi interesați de aceleași lucruri și că ei nu trebuie să își limiteze interesele și dorința de explorare doar pentru simplul fapt că s-au născut într -un anumit fel . Copiii trebuie încurajați să își urmeze pasiunile , să fie deschiși către noi experiențe și să înțeleagă că abilitățile creative trebuie să depășească orice barieră .

O a doua măsură importantă este aceea de a- i învăța pe copii să respecte diversitatea de gen și să înțeleagă cât de gravă este discriminarea identității unei persoane . Învățarea acestor valori începe din familie , de aceea părinții trebuie să discute deschis cu viitorii adulți despre diversitatea de gen, toleranță și respectarea tuturor modurilor de exprimare .

Educația de gen ar trebui să fie inclusă în curriculumul școlar , întrucât acest lucru ar asigura copiilor șanse egale în a învăța despre importanța respectului diversității de gen și fi mult încurajați să își urmeze pasiunile indiferent de credințele sociale . Aceasta materie ar putea include în programa ei : discuții despre stereotipurile de gen, despre impactul acestora asupra indivizilor și normelor sociale care s-au format de-a lungul timpului , importanța respectului pentru toate formele de identitate , acceptare și empatie .

De asemenea , este deosebit de important să se acorde atenție asupra modului în care discutăm cu viitorii adulți . Spre exemplu , expresii ca „ băieții nu plâng ”, „ fetele sunt mai fragile decât băieții ” sau „ jucăria / culoarea X e de fete/ băieți ”, nu fac decât să perpetueze stereotipurile de gen și să limiteze libertatea de exprimare a micuților , care vor continua să facă alegeri în funcție de ce cred alții , și nu în funcție de ce își doresc ei cu adevărat . În locul acestor expresii limitative puteți folosi un limbaj care să promoveze egalitatea de gen și diversitatea speciei umane .

Totodată , trebuie să acorzi o mare atenție și asupra paginilor web pe care le urmărește copilul sau modelelor pe care le venerează , întrucât aceste aspecte de cele mai multe ori dezvăluie interesele copilului . Este foarte important să discuți foarte deschis cu el în cazul în care acesta admiră persoane din mediul online care promovează discriminarea , sexismul sau bullying- ul asupra altor persoane care aleg să îmbrățișeze diversitatea , întrucât ele vor putea da naștere unui comportament violent, inhibat și care urmează niște norme sociale învechite ce nu sunt în conformitate cu stadiul în care se află astăzi societatea noastră .

Dacă aceste concepții datează încă din vremurile de mult apuse , de ce ne-am mai ghida în continuare după ele ? Este foarte important să încurajăm copiii să se accepte pe ei înșiși , să își folosească creativitatea , să facă alegeri de unii singuri și cel mai important să fie toleranți și empatici cu cei din jurul lor.

Vezi articolul anteriorVezi următorul articol

Mai multe articole

2 ani Citește articolul Educația financiară pentru viitorii adulți: cum să începi de la o vârstă cât mai fragedă

Educația financiară pentru viitorii adulți: cum să începi de la o vârstă cât mai fragedă

Începerea educației financiare a copiilor încă de la o vârstă fragedă poate fi unul dintre cele mai importante lucruri pe care le facem pentru a-i pregăti pentru viitor. Acest proces poate fi început într-un mod plin de creativitate și de entuziasm, iar rezultatele vor fi de neuitat. În cadrul acestui articol vom explora aceste modalități, așadar, vă invităm la scurtă sesiune de lectură necesară fiecărui părinte sau profesor.

Autor:Marina Cristescu

2 ani Citește articolul Cele mai bune aplicații mobile pentru învățare și productivitate

Cele mai bune aplicații mobile pentru învățare și productivitate

Aplicațiile mobile pentru învățare și productivitate sunt foarte utile pentru elevi și studenți, indiferent de ciclul de învățământ la care se află. A

Autor:Pop Maria

2 ani Citește articolul Tehnici de studiu și organizare pentru elevi: Cum să te pregătești eficient pentru examene

Tehnici de studiu și organizare pentru elevi: Cum să te pregătești eficient pentru examene

Studiul este o parte importantă a vieții de elev și este esențial să înveți cum să te organizezi și să te pregătești în mod eficient pentru examene.

Autor:Laura Onofrei

2 ani Citește articolul Cum să te dezvolți într-un domeniu nou și să îți schimbi cariera?

Cum să te dezvolți într-un domeniu nou și să îți schimbi cariera?

Vrei să îți schimbi cariera și să te dezvolți într-un domeniu nou, dar nu știi de unde să începi? Articolul nostru îți oferă sfaturi și strategii practice pentru a face tranziția spre o carieră nouă de succes. Așadar, nu mai sta pe gânduri și descoperă cum să-ți transformi visul în realitate cu ajutorul acestui articol!

Autor:Marina Cristescu

Urmărește-ne și pe

Cele mai citite articole

2 ani Citește articolul Cele mai bune cărți de istorie: recomandări pentru pasionații de istorie și cultură generală

Cele mai bune cărți de istorie: recomandări pentru pasionații de istorie și cultură generală

5 cărți de istorie de citit într-o viață! Explorează istoria!

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Cum să înveți în mod autonom și să fii mai productiv?

Cum să înveți în mod autonom și să fii mai productiv?

Află cum poți să înveți în mod autonom și să fii mai productiv din acest articol!

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Cum să înveți o limbă străină super rapid?

Cum să înveți o limbă străină super rapid?

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Cum să îți dezvolți abilitățile de gândire critică și creativă?

Cum să îți dezvolți abilitățile de gândire critică și creativă?

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Care sunt cele mai bune platforme de e-learning pentru dezvoltarea abilităților digitale?

Care sunt cele mai bune platforme de e-learning pentru dezvoltarea abilităților digitale?

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Cele mai bune cărți pentru dezvoltarea personală și profesională

Cele mai bune cărți pentru dezvoltarea personală și profesională

Cărțile sunt o sursă importantă de inspirație pentru cei care doresc să facă acest lucru. Ele ne oferă o nouă perspectivă asupra lumii și a modului în care ne raportăm la ea

Autor:Dinu Ileana

2 ani Citește articolul De la joacă la jobul ideal 

De la joacă la jobul ideal 

Dacă acum 20 de ani jocurile, în marea lor parte se concentrau pe variantele de calculator, acum jocurile sunt pretudindeni

Autor:Dinu Ileana

2 ani Citește articolul Cele mai bune site-uri de căutare a joburilor și cum să îți pregătești CV-ul

Cele mai bune site-uri de căutare a joburilor și cum să îți pregătești CV-ul

Unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre este cariera, iar căutarea unui loc de muncă poate fi o provocare pentru mulți dintre noi

Autor:Dinu Ileana

2 ani Citește articolul Cele mai bune resurse online gratuite pentru învățarea unei limbi străine

Cele mai bune resurse online gratuite pentru învățarea unei limbi străine

Există multe motive pentru care ar trebui să investim timp și efort pentru a studia o limbă străină nouă și, din fericire, avem la dispoziție o serie de resurse online gratuite.

Autor:Dinu Ileana

2 ani Citește articolul Cum să îți alegi cariera potrivită: ghid pentru tinerii

Cum să îți alegi cariera potrivită: ghid pentru tinerii

Alegerea carierei potrivite poate fi o provocare pentru tinerii care încep să se gândească la viitorul lor. Tocmai pentru că există atât de multe opțiuni de carieră și domenii diferite, presiunea de a face alegerea corectă poate deveni copleșitoare. Cu toate acestea, există câteva metode și strategii pe care tinerii le pot folosi pentru a-și simplifica procesul de autocunoaștere și implicit, pentru a-și alege cariera potrivită.  

Autor:Elena Mina

Logo-EduEdu.svg
i-icon.svg
t-icon.svg
f-icon.svg

Categorii

  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel

Parteneri

  • Cleanit.ro
  • Kulttur.ro
  • Magic5.ro
  • Policlinicaploiesti.ro
  • Hidrostore.ro
  • iGaming Gratis
  • Slefuire Marmura

Informații legale

  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
  • Politică cookie
  • SOL
  • ANPC

Utile

  • Acasă
  • Contact
SAL.webp
SOL.webp

© 2023 EduEdu.ro Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Creare Site Web si gazduit de HOSTICO

Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.