EduEdu.ro | Articole de ajutor în educație
  • Acasă
  • Afaceri
  • Curiozitati
  • Educație
  • Cultură
  • DIY
  • Life Hacks
  • Contact
  • Publică conținutul tău
Înapoi

Cum să îți dezvolți abilitățile de gândire critică și creativă?

02.03.2023

Autor: LAURA ONOFREI

Timp de citire: 11 minute

Distribuie

Link-ul a fost copiat!

Gândirea critică și creativă sunt două abilități cognitive fundamentale care trebuie dobândite de orice individ de-a lungul vieții sale, întrucât ele ne ajută să ne dezvoltăm capacitatea de a analiza, evalua, rezolva și a veni constant cu idei noi și ingenioase, lucruri care sunt cruciale pentru a avea un grad cât mai mare de satisfacție în viață.  

 

În cadrul acestui articol, vom explora câteva modalitățile prin care poți să îți dezvolți abilitățile de gândire critică și creativă. 

  1. Pune-ți întrebări 

 

A-ți pune constant întrebări reprezintă un mijloc bun prin care îți poți dezvolta gândirea critică, deoarece odată ce o faci, refuzi să accepți pur și simplu o informație, obicei pe care multă lume îl practică, întrucât este o variantă mult mai comodă. „De ce?”, „Cum?”, „Sunt de acord cu această informație?”, „Ce aș fi putut să fac mai bine?”, etc., aceste exemple sunt doar câteva dintre numeroasele opțiuni de întrebări pe care le ai la dispoziție pentru „a despica firul în patru”.  

 

Mai mult decât atât, gândirea critică te va ajuta să fii mult mai deschis la a interpreta o informație din mai multe puncte de vedere. Iar, în acest fel, vei avea o perspectivă mai completă și mai amplă asupra subiectului în cauză, și totodată, vei putea să găsi soluții mai potrivite problemelor cu care te confrunți.  

 

  1. Dă frâu liber imaginației tale 

 

Cum altfel să îți exersezi abilitățile de gândire creativă dacă nu prin intermediul imaginației. Dă-i frâu liber copilului din interiorul tău, scrie o poezie sau o poveste, pictează, dansează, imită personajul preferat, cântă în duș sau multe alte activități.  

 

Orice formă de artă îți oferă oportunitatea de a-ți explora subiectivitatea și de a da culoare lumii tale. Astfel, aceste activități care solicită „creierul creativ” te vor ajuta să îți dezvolți abilitatea de a găsi soluții ingenioase, dar și să ai mai multă încredere în tine, întrucât ele au nevoie de implicarea și amprenta ta.  

 

  1. Îmbrățișează diversitatea și explorează lumea 

 

Încearcă să îmbini cele două perspective, și anume cea a gândirii critice și a celei creative, acest lucru te va ajuta să îți lărgești orizonturile și să nu mai vezi lumea ca pe un loc în care fiecare dintre noi trebuie să respecte anumite reguli bine delimitate, ci ca pe un întreg spectru larg de idei și perspective.  

 

Pentru a îmbina cele două perspective și pentru a explora mai multe puncte de vedere diferite, citește lucrări și analizează-le prin intermediul mai multor lentile, discută cu oameni care au idei diferite sau experimentează lucruri care se află în afara zonei tale de confort. 

 

  1. Fii curios 

 

Copiii asimilează foarte multă informație pentru că manifestă interes asupra oricărui lucru ce îi înconjoară. Așadar, curiozitatea este fundamentală dezvoltării abilităților de gândire critică și creativă.  

 

Fii interesant de noi subiecte, descoperă mereu lucruri noi, fii într-o constantă sete de cunoaștere, întrucât acest lucru îți va oferi posibilitatea de a te cunoaște și de a te menține constant activ din orice punct de vedere. Nu uita că singura limită pe care o ai ești doar tu! 

 

5. Exersează-ți abilitățile de rezolvare a problemelor 

 

Nu, nu, acest lucru nu înseamnă că trebuie să îți cauți probleme, ci doar să te pui în fața anumitor situații care să te facă să cauți o soluție cât mai ingenioasă și cât mai neconvențională. Iar acest lucru poate fi realizat, spre exemplu, prin intermediul jocurilor de strategie, puzzle-urilor, etc. 

 

De asemenea, ele te vor ajuta să înveți să cauți rezolvarea de unul singur, iar acest lucru îți va fi de mare folos pe viitor.  

 

6. Participă la dezbateri 

 

Dezbaterile nu trebuie văzute ca pe o activitate amenințătoare, doar prin simplul fapt că ești deschis în a auzi și alte păreri, reprezintă un lucru foarte important, deoarece în lumea în care trăim multe persoane sunt de părere că adevărul „lor” este universal.  

Mai mult decât atât, participarea la dezbateri îți va antrena creierul să găsească soluții și răspunsuri mult mai rapid, și totodată, vei scăpa de frică de a-ți împărtăși opiniile.  

 

7. Fă greșeli și învață din ele 

 

Una dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a-ți dezvolta capacitățile de gândire critică și creativă sunt chiar greșelile. Dă-ți voie să fii om, lasă-te să greșești, deoarece în această călătorie a vieții este imposibil să nu faci greșeli, iar dacă vei încerca să te opui nu vei face decât să ignori faptul că acestea pot reprezenta o lecție valoroasă.  

 

Este firesc să te simți furios sau frustrat după ce faci o greșeală, însă cât de mult timp petreci hrănind aceste sentimente ține numai de tine. Astfel, trebuie să înveți să conștientizezi cât de important este să privești dincolo de eșecurile tale, deoarece faptul că vei găsi mereu o lecție sau un indiciu într-o greșeală pe care ai făcut-o te va ajuta să îți dezvolți capacitatea de a găsi soluții, de a nu te focusa prea mult pe aspectele negative ale vieții și de a fii mult mai înțelegător cu propria persoană. Prin urmare, fii creativ, analizează orice lucru care ți se întâmplă, dă-ți voie să fii mereu pregătit să dai piept cu situații noi.  

 

În cele din urmă, aceste două abilități cognitive, precum sunt gândirea critică și cea creativă sunt esențiale dezvoltării personale și profesionale. Acestea te vor ajuta să devii mult mai încrezător, să fii mult mai sigur de alegerile și ideile tale, să dobândești mai multe perspective și să te bucuri de o viață nemaipomenită și frumos trăită.  

 

Desigur, ele nu pot fi dezvoltate de pe o zi pe cealaltă, însă cu multă perseverență, determinare și ambiție ele îți vor dezvălui niște „tărâmuri” cu totul și cu totul necunoscute care te vor învăța mai multe despre lume și despre cum îți poți trăi viața în cele mai efervescente moduri.  

Vezi articolul anteriorVezi următorul articol

Mai multe articole

2 ani Citește articolul De la joacă la jobul ideal 

De la joacă la jobul ideal 

Dacă acum 20 de ani jocurile, în marea lor parte se concentrau pe variantele de calculator, acum jocurile sunt pretudindeni

Autor:Dinu Ileana

2 ani Citește articolul Istoria culturilor: cum istoria poate fi folosită pentru a înțelege culturile străine și a dezvolta empatie și toleranță.

Istoria culturilor: cum istoria poate fi folosită pentru a înțelege culturile străine și a dezvolta empatie și toleranță.

Istoria, o știință foarte complexă și interesantă care ne poate ajutasă descoperim și să înșelegem modurile în care s-au format și evoluat anumite comunități. Și întrucât, în prezent trăim vremuri în care avem nevoie să fim mult mai toleranți și mai înșelegători față de semenii noștri, e deosebit de important să cunoaștem trecutul acestora și culturile lor, căci numai așa vom oferi respect perspectivelor pe care le aduc aceștia în lume. Află din articolul următor de ce este deosebit de important să cunoști istoria culturilor pentru a face societatea un loc mai bun.

Autor:Diana-Irina Mureșan

2 ani Citește articolul Cum să găsești cele mai bune resurse pentru învățarea de acasă?

Cum să găsești cele mai bune resurse pentru învățarea de acasă?

În ultimii ani, învățarea de acasă a devenit un tip de educație din ce în ce mai popular în întreaga lume. Cu toate acestea, deși pare o modalitate mult mai flexbilită de a-ți explora interesele și dezvolta abilitățile, a găsi resurse e calitate pentru a învățase poate dovedi a fi o provocare. Tocmai din acest motiv, în cadrul acestui articol vei afla cum poți să găsești aceste resurse și cum poți face ca acest proces de învățare să nu îți dea prea multe bătăi de cap.

Autor:Marina Cristescu

2 ani Citește articolul Cum să înveți o limbă străină super rapid?

Cum să înveți o limbă străină super rapid?

Autor:LAURA ONOFREI

Urmărește-ne și pe

Cele mai citite articole

2 ani Citește articolul Cele mai bune cărți de istorie: recomandări pentru pasionații de istorie și cultură generală

Cele mai bune cărți de istorie: recomandări pentru pasionații de istorie și cultură generală

5 cărți de istorie de citit într-o viață! Explorează istoria!

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Cum să înveți în mod autonom și să fii mai productiv?

Cum să înveți în mod autonom și să fii mai productiv?

Află cum poți să înveți în mod autonom și să fii mai productiv din acest articol!

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Educația de gen: cum să îi învățăm pe copii să își depășească stereotipurile de gen și să respecte diversitatea ?

Educația de gen: cum să îi învățăm pe copii să își depășească stereotipurile de gen și să respecte diversitatea ?

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Cum să înveți o limbă străină super rapid?

Cum să înveți o limbă străină super rapid?

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Care sunt cele mai bune platforme de e-learning pentru dezvoltarea abilităților digitale?

Care sunt cele mai bune platforme de e-learning pentru dezvoltarea abilităților digitale?

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Cele mai bune cărți pentru dezvoltarea personală și profesională

Cele mai bune cărți pentru dezvoltarea personală și profesională

Cărțile sunt o sursă importantă de inspirație pentru cei care doresc să facă acest lucru. Ele ne oferă o nouă perspectivă asupra lumii și a modului în care ne raportăm la ea

Autor:Dinu Ileana

2 ani Citește articolul De la joacă la jobul ideal 

De la joacă la jobul ideal 

Dacă acum 20 de ani jocurile, în marea lor parte se concentrau pe variantele de calculator, acum jocurile sunt pretudindeni

Autor:Dinu Ileana

2 ani Citește articolul Cele mai bune site-uri de căutare a joburilor și cum să îți pregătești CV-ul

Cele mai bune site-uri de căutare a joburilor și cum să îți pregătești CV-ul

Unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre este cariera, iar căutarea unui loc de muncă poate fi o provocare pentru mulți dintre noi

Autor:Dinu Ileana

2 ani Citește articolul Cele mai bune resurse online gratuite pentru învățarea unei limbi străine

Cele mai bune resurse online gratuite pentru învățarea unei limbi străine

Există multe motive pentru care ar trebui să investim timp și efort pentru a studia o limbă străină nouă și, din fericire, avem la dispoziție o serie de resurse online gratuite.

Autor:Dinu Ileana

2 ani Citește articolul Cum să îți alegi cariera potrivită: ghid pentru tinerii

Cum să îți alegi cariera potrivită: ghid pentru tinerii

Alegerea carierei potrivite poate fi o provocare pentru tinerii care încep să se gândească la viitorul lor. Tocmai pentru că există atât de multe opțiuni de carieră și domenii diferite, presiunea de a face alegerea corectă poate deveni copleșitoare. Cu toate acestea, există câteva metode și strategii pe care tinerii le pot folosi pentru a-și simplifica procesul de autocunoaștere și implicit, pentru a-și alege cariera potrivită.  

Autor:Elena Mina

Logo-EduEdu.svg
i-icon.svg
t-icon.svg
f-icon.svg

Categorii

  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel

Parteneri

  • Cleanit.ro
  • Kulttur.ro
  • Magic5.ro
  • Policlinicaploiesti.ro
  • Hidrostore.ro
  • iGaming Gratis
  • Slefuire Marmura

Informații legale

  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
  • Politică cookie
  • SOL
  • ANPC

Utile

  • Acasă
  • Contact
SAL.webp
SOL.webp

© 2023 EduEdu.ro Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Creare Site Web si gazduit de HOSTICO

Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.