Autor: Elena Mina
Timp de citire: 13 minute
Alegerea carierei potrivite poate fi o provocare pentru tinerii care încep să se gândească la viitorul lor. Tocmai pentru că există atât de multe opțiuni de carieră și domenii diferite, presiunea de a face alegerea corectă poate deveni copleșitoare. Cu toate acestea, există câteva metode și strategii pe care tinerii le pot folosi pentru a-și simplifica procesul de autocunoaștere și implicit, pentru a-și alege cariera potrivită.
Dacă ai ajuns la vârsta la care este necesar să decizi în ce direcție se va îndrepta viața ta profesională, cel mai important sfat pe care o să îl primești în cadrul acestui articol este să îți dai timp și să ai multă răbdare. Poate că unii au aflat încă de la o vârstă fragedă care le este interesul, alții în școala generală, dar acesta a fost experiența lor individuală și este foarte important să ai în vedere acest lucru.
Așadar, pentru ca domeniul de activitate spre care te vei îndrepta după examenele maturității sau orice altă etapă a vieții tale să fie alegerea potrivită este important să îți dai șansa să încerci și totodată, să oferi timp acestui proces. În cadrul articolului de mai jos, îți vom pune la dispoziție câteva întrebări care te vor ajuta să identifici care este cariera potrivită ție.
-
Care este zona mea de interes?
Începe prin a reflecta asupra intereselor și pasiunilor tale. Ce te face fericit și ce te face să te simți în largul tău? Dacă ai o pasiune pentru artă, poți explora o carieră în design grafic, fashion, arhitectură, literatură, muzică sau multe alte domenii. Dacă îți place să lucrezi cu oamenii, poți explora cariere în domeniul sănătății, al serviciilor sociale sau îți poți înființa propriul business. Identificarea acestor interese te va ajuta să găsești o carieră care să te facă să te simți împlinit și satisfăcut.
De asemenea, este foarte important să te gândești care sunt lucrurile care îți aduc cea mai mare satisfacție și care este activitatea care îți oferă oportunitatea de a le fructifica.
-
La ce mă pricep?
Odată ce ai identificat interesele și pasiunile tale, următorul pas este să-ți identifici abilitățile și aptitudinile. La ce ești bun? Ce abilități ai dezvoltat în mod natural? Poți fi foarte bun la comunicare, la analiză sau la lucrul cu cifre. Identificarea acestor abilități te va ajuta să găsești o carieră care să îți permită să te folosești de talentele tale naturale.
-
Ce pot face ca să îți dau seama ce îmi doresc să devin?
Când ești tânăr și încă încerci să-ți dai seama ce vrei să faci în viață, este important să explorezi diferite domenii prin voluntariat sau prin practică. Astfel, poți obține o experiență în diferite domenii și poți vedea cum arată munca după „cortine”.
De asemenea, voluntariatul și practica îți permit să dezvolți abilități noi și să-ți construiești un portofoliu pentru a-ți ajuta să-ți găsești loc de muncă în viitor.
-
Cum să îmi creez conexiuni?
O altă metodă utilă este să începi să creezi conexiuni cu profesioniști din industria în care ești interesat. În acest fel vei avea ocazia de a obține o perspectivă realistă asupra a ceea ce înseamnă să lucrezi în domeniul lor și îți pot răspunde la întrebări specifice pe care le ai. În plus, poți afla despre cerințele de formare și experiență necesare pentru a lucra în domeniu.
Nu trebuie să afli adresele persoanelor respective și nici să le suni în miezul nopții, pentru că le vei intra în spațiul intim și nu vei crea nicio conexiune în acest fel. Poți începe prin a le urmări pe Instagram, LinkedIn, Facebook, ș.m.d.
-
La ce îmi spun ceilalți că mă pricep?
Dacă nu ai găsit încă o opțiune care să se potrivească cu tine, nu trebuie să disperi! Există o multitudine de metode prin care poți descoperi direcția potrivită pentru tine, iar una dintre ele este să ceri părerea familiei și prietenilor apropiați. Întreabă-i cum te văd ei în viitor și la ce consideră că te pricepi cel mai bine.
De asemenea, poți lua în considerare întrebările frecvente pe care ți le pun cei din jurul tău, cum ar fi în cele în materie de vestimentație, stil de viață, sănătate, tehnologie și multe altele. Este foarte important să fii deschis la sugestiile celor din jurul tău în acest proces.
-
Care sunt oportunitățile de dezvoltare pe care mi pe le pune la dispoziție cariera aleasă?
Odată ce ai identificat cariera potrivită, este important să examinezi oportunitățile de dezvoltare a carierei. Acestea pot include posibilități de formare continuă, certificări sau posibilitatea de a avansa în ierarhia organizațională.
Alegerea unei cariere care îți oferă oportunități de dezvoltare te va ajuta să-ți construiești o carieră pe termen lung și care să îți aducă constant noi provocări.
-
Cum vreau să arate ziua mea ideală?
Este important să alegi o carieră care se potrivește cu stilul de viață pe care îl dorești. Dacă îți dorești o carieră care îți oferă flexibilitate și timp liber, poți căuta oportunități în domeniul digital, business-ului, conținutului de pe social media, etc.
Pe de cealaltă parte, dacă îți dorești o carieră care îți oferă stabilitate și un program fix, poți căuta oportunități în domenii precum educație, politică sau medicină.
-
Îmi doresc să explorez doar un singur domeniu de-a lungul vieții?
Este important să înțelegi că alegerea carierei nu este permanentă. Este posibil să începi o carieră și să descoperi că nu este potrivită pentru tine. Sau, poate doriți să vă schimbați cariera mai târziu în viață. În orice caz, este important să fiți deschiși la schimbări și să vă permiteți să explorați și să vă dezvoltați într-un mod care să vă aducă împlinire.
Nu trebuie să te încarci cu o presiune imensă în alegerea carierei potrivite, deoarece acest proces nu presupune primirea unei revelații peste noapte, ci mai degrabă să un șir continuu de încercări și experiențe.
Așadar, dacă îți vei pune mereu întrebări și vei încerca să ieși constant din zona de confort pentru a cunoaște lumea din jurul tău și mai ales, pe tine însuți, vei fi capabil să alegi o carieră potrivită și să dai startul unei călătorii frumoase în viața de adult. Nu fi descurajat de obstacole și fii deschis la schimbare și creștere. Fii determinat și curajos în a-ți urma visele și vei fi în măsură să descoperi cariera care îți va aduce atât împlinire personală, cât și satisfacție profesională.
În final, este important să-ți setezi obiective concrete care să te ajute în dezvoltarea ta personală și profesională, nu care să se materializeze doar pe cantitatea de bani pe care o poți câștiga, cheltui sau pe validarea din partea celorlalți.
Mai multe articole
Cum să înveți în mod autonom și să fii mai productiv?
Află cum poți să înveți în mod autonom și să fii mai productiv din acest articol!
Autor:LAURA ONOFREI
Cele mai citite articole
Cele mai bune cărți de istorie: recomandări pentru pasionații de istorie și cultură generală
5 cărți de istorie de citit într-o viață! Explorează istoria!
Autor:LAURA ONOFREI
Cum să înveți în mod autonom și să fii mai productiv?
Află cum poți să înveți în mod autonom și să fii mai productiv din acest articol!
Autor:LAURA ONOFREI
Cum să înveți o limbă străină super rapid?
Autor:LAURA ONOFREI
Cum să îți dezvolți abilitățile de gândire critică și creativă?
Autor:LAURA ONOFREI
Cele mai bune cărți pentru dezvoltarea personală și profesională
Cărțile sunt o sursă importantă de inspirație pentru cei care doresc să facă acest lucru. Ele ne oferă o nouă perspectivă asupra lumii și a modului în care ne raportăm la ea
Autor:Dinu Ileana
De la joacă la jobul ideal
Dacă acum 20 de ani jocurile, în marea lor parte se concentrau pe variantele de calculator, acum jocurile sunt pretudindeni
Autor:Dinu Ileana
Cele mai bune site-uri de căutare a joburilor și cum să îți pregătești CV-ul
Unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre este cariera, iar căutarea unui loc de muncă poate fi o provocare pentru mulți dintre noi
Autor:Dinu Ileana
Cele mai bune resurse online gratuite pentru învățarea unei limbi străine
Există multe motive pentru care ar trebui să investim timp și efort pentru a studia o limbă străină nouă și, din fericire, avem la dispoziție o serie de resurse online gratuite.
Autor:Dinu Ileana
Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.